Поводом информације да ће Аустралија изручити Драгана Васиљковића, познатијег као Капетан Драган, Хрватској до 15. јула ове године Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица изражава огорчење јер су Влада и Врховни суд Аустралије донијели одлуку да Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, буде изручен Хрватској. Невероватно је да су Влада и Врховни суд Аустралије прихватили хрватски захтјев за изручење Капетана Драгана за наводне ратне злочине који нису образложени нити је хрватска власт поднијела икакав доказ о његовој умјешаности у њих. То потврђује и чињеница да Хашки трибунал никад није подигао оптужницу против Капетана Драгана за ратне злочине нити је тражио да буде ухапшен. а званични Загреб је покрениуо истрагу тек десет година послије завршетка рата у Крајини. Поставља се питање да ли је јак хрватски лоби или неки моћан међународни центар утицао да Аустралија учини преседан јер у својој историји никад није изручила свог држављанина?

Коалиција удружења избјеглица сматра да низ чињеница потврђује да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и да Капетан Драган, у случају изручења, неће имати фер и поштено суђење. Очигледна је намјера хрватске државе да на основу лажних доказа осуди Капетана Драгана као ратног злочинца само зато јер је био један од симбола отпора крајишких Срба Туђмановој проусташкој власти. Једини гријех Капетана Драгана, што се тиче хрватске државе, јесте што је дошао у Крајину 1991. године да помогне одбрану свог народа у складу са прописима и законима о ратовању. Због тога дјелује веома чудно да је правник из крајишке организације „Веритас“ изјавио у једним дневним новинама да је још прије четири године савјетовао Капетана Драгана да дође у Хрватску на суђење.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта