Поводом састанка премијера Вучића са предсједником Српског народног вијећа Милорадом Пуповцем који је одржан у Београду Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица поздравља спремност премијера Вучића и Владе Србије за пуну сарадњу са Владом Хрватске као један од кључних предуслова за рјешавање свих отворених питања међу којима су и она која се тичу преосталих Срба у Хрватској и стотина хиљада протјераних Срба.

Коалиција удружења избјеглица очекује да предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац захтјева од Владе Хрватске да почне испуњавати обавезе које је преузела затварањем преговора о поглављу 23 „Правосуђе и људска права“ јуна 2011. године и Уговора о приступању са Европском унијом новембра 2011. године. Преузете обавезе се односе на побољшање положаја Срба у Хрватској, процесуирања ратних злочина против српских цивила и заробљеника и спровођења Уставног закона о правима националних мањина који гарантује запошљавање Срба у јавним и државним службама и употребу ћирилице општинама и градовима гдје је учеће Срба преко једне трећине у укупном становништву. Господин Пуповац има обавезу да захтјева од Хрватске да испуни наведене обавезе јер је у првој половини 2011. године активно лобирао у Берлину и другим европским центрима за што бржи завршетак преговора званичног Загреба са ЕУ о Поглављу 23. Бројне чињенице показивале су и тада да Хрватска апсолутно није испунила ни минимун стандарда да затвори преговоре о Поглављу 23 јер није рјешила бројне проблеме протјераних Срба и српских повратника.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта