Поводом одлуке хрватских званичника и пензионисаних генерала да ће се двадесетогодишњица злочиначке акције „Олуја“ обиљежавати два дана Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица оцјењује одлуку хрватских званичника и пензионисаних генерала да ће се двадесетогодишњица злочиначке акције „Олуја“ обиљежавати два дана – војном парадом у Загребу 4. августа и централном прославом 5. августа у Книну, антицивилизацијским чином. Хрватска је једина чланица Европске уније која слави протјеривање једног народа са својих вјековних подручја и масовне злочине над тим народом. Ово је још један доказ да је темељ данашње Хрватске више геноцидна НДХ него тековине ЗАВНОХ-а. Такође, важно је нагласити да у пресуди Међународног суга правде у Хагу, по хрватској тужби и српској противтужби, јасно стоји да је током и послије хрватске акције Олуја“ извршен масован злочин над Србима и да се не може говорити о „Олуји“ као законитој акцији усмјереној на ослобађање територија.

Коалиција удружења избјеглица апелује на Европску унију и међународну јавност да захтјева од Хрватске да коначно почне извршавати обавезе које је преузела потписивањем Уговора о приступању са ЕУ новембра 2011. године, а које се односе на процесуирање ратних злочина и да престане славити злочиначку акцију „Олују. Основа за процесуирање ратних злочина треба да буде извјештај Хрватског хелсинског одбора у коме је наведено да је током и послије злочиначке акције „Олуја“ убијено 677 српских цивила.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта