Поводом отварања изложбе „Пребиловци“ у галерији Народне банке Србије Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица позива све грађане да u четвртак 21. маја 2015. године дођу у Галерију Народне банке Србије, улица Немањина 17, од 19 часова на отварање изложбе „Пребиловци“ на којој ће бити приказан велики број фотографија и докумената o страдању истоименог села. Изложба је заједнички пројекат Културног центра Новог Сада и УГ Јадовно 1941. из Бањалуке и траје до 28. маја. Сама изложба је увертира за Херцеговачку академију посвећену српским жртвама 1941-1945, која ће бити одржана 8. јуна на Коларцу, а сав приход од улазница биће приложен завршетку градње Храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима која је започета прије двије године.

У Србији je мало позната чињеница да је српско село Пребиловци, смjештено у долини Неретве, најстрадалније село у Европи у Другом свjетском рату према истраживању јапанског дневног листа „Асахи шимбун“. Разлог за ову тврдњу јапанскoг листа лежи у чињеници да су усташе у току Другог светског рата у овом селу побиле 850 од укупно хиљаду људи. Само у једном дану 6. августа 1941. године убијено је преко 550 жена и дјеце тако што су живи бачени у Шурманачку јаму код Међугорја. Послије рата Шурманачка и остале јаме, у које су бацани Срби, су забетониране, да би 1991 године биле откопане. Градња Храма, у чију крипту је положено више хиљада посмртних остатака Срба убијених у долини Неретве за вријеме Другог свјетског рата, почела је 1991. године. Међутим, током наредне 1992. године хрватска војска предвођена генералом Бобетком је минирала крипту и са багерима практично урадила све да се трагови злочина униште. Иако је велики број моштију уништен сачувано је седам сандука. Свети архијерејски Сабор Српске православне цркве канонизовао је пребиловачке мученике и од прошле године се славе као свети сваког 6. aвгустa.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта