Поводом чињенице да Хрватска преко 20 година исплаћује пензије за више од 13 хиљада усташа, домобрана и чланова њихових породица Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица није изненађена чињеницом да Хрватска преко 20 година исплаћује пензије за више од 13 хиљада усташа, домобрана и чланова њихових породица. Ово је још један у низу доказа да је данашња Хрватска више насљедница геноцидне Независне државе Хрватске а мање ЗАВНОХ-а и Социјалистичке Републике Хрвтаске. Велики дио хрватског друштва и даље вјерује да је НДХ била темељ стварању данашње Хрватске иако у Уставу формално-правно пише другачије. То потврђују слиједеће чињенице. Туђман је на конгресу ХДЗ-а 1990. године изјавио да је НДХ била историјски израз тежњи хрватског народа за својом државом и затим је дозволио повратак усташкој емиграцији; за вријеме рата 90-тих масовно су рушени партизански споменици а хрватски војници су пјевали усташке пјесме и на униформама имали усташке симболе; протјерано је пола милиона Срба и уништен је велики дио српске имовине и културне баштине (књиге, музеји, библиотеке, црквени објекти и др); ученици у хрватским школама не уче да је у Јасеновцу постојао дјечји логор у којем је усмрћено преко 20.000 српске, ромске и јеврејске дјеце до 14 година, и да су постојали логори за дјецу и у Сиску, Јастребарском, Крижевцима и Ђакову. Од уласка Хрватске у Европску унију у хрватском друштву поново јача процес фашизације и усташизације односно мржње и насиља према свему што је српско.

Коалиција удружења избјеглица апелује на Европску унију, Савјет Европе, ОСЦЕ и међународну јавност да захтјевају од Хрватске да укине пензије усташким злочинцима и да се низом конкретних мјера, а не само декларативно, недвосмислено огради од НДХ. Те мјере треба да омогуће повратак отетих имовинских права протјераним Србима, процесуирање бројних ратних злочина над Србима, престанак сталних хапшења, привођења, покретања истрага и подизања оптужница против Срба у сврху њиховог застрашивања и одвраћања од повратака и слободног кретања; санкционисање величања усташке идеологије путем пјевања усташких пјесама, узвикивања усташких поздрава и употребе усташких симбола; измјену наставних програма с циљем да ученици у хрватским школама сазнају праву истину о НДХ и геноциду који је извршен над српским, ромским и јеврејским народом.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта