Поводом обиљежавања 70. годишњице убијених усташких злочинаца у мјесту Блајбург под покровитељством хрватске предсједнице Колинде Грабар-Китаровић и хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица најоштрије осуђује одлуку хрватске предсједнице Колинде Грабар-Китаровић и хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића да буду покровитељи обиљежавања убијених усташких злочинаца у Блајбургу. У Блајбургу се окупило десетине хиљада људи са усташким симболима да изразе своје жаљење због пропасти НДХ чији је примарни циљ било истребљење Срба, Рома и Јевреја. Међу присталицама нацистичке и геноцидне НДХ у Блајбургу били су, између осталих, пристуни и загребачки надбискуп Бозанић који је служио мису убијеним усташким злочинцима и предсједник ХДЗ-а Томислав Карамарко.

Коалиција удружења избјеглица оцјењује скандалозним чињеницу да је хрватска предсједница својим тајним одласцима у Јасеновац и Блајбург покушала да изједначи стотине хиљада невино убијених Срба, Јевреја и Рома са убијеним усташким злочинцима. Овим чином хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић је увриједила све жртве геноцида у НДХ, њихове потомке и читав српски, хрватски и ромски народ. Апелујемо на Европску унију и међународну јавност да коначно осуди слављење нацистичке НДХ и усташких злочинаца у Блајбургу и низу других мјеста у Хрватској, као и некажњено коришћење усташких симбола и узвикивање усташких поздрава. У супротном Хрватска све више постаје узор профашистичким покретима у Европи а тиме и фактор нестабилности у региону западног Балкана.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта