Повoдом иницијативе прослављеног шаховског велемајстора Алексаднра Матановића да се подигне меморијални центар жртвама усташког геноцида Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица снажно подржава иницијативу Александра Матановића да се изгради меморијални центар посвећен жртвама усташког геноцида. Једна од најзначајних улога меморијалног центра била би у неговању успомене на жртве о чему треба подсјећати посебно младе генерације. Такође, то би био центар са обимном библиотеком, архивом и илустративним материјалима гдје би посјетиоци могли да се увјере у обим злочина и прате његову хронологију. Изхрадњном меморијалног центра ефикасније би се супроставило снагама које желе да умање и рехабилитују злочин и потисну из сјећања жртве и геноцид.

Србија је међу ретким земљама у Европи која нема Меморијални центар посвећен жртвама геноцида и холокауста. Ово питање је актуелно тим прије што нова музејска поставка у Јасеновцу прикрива суштину о том логору смрти и истину о злодјелима усташког режима. Меморијални центар би био симбол страдалништва недужних Срба, Јевреја и Рома На зидовима би требало да се испишу, између осталог, измена жртава, затим имена преко 80 логора у Независној држави Хрватској: Јадовно, Јасеновац, Градишка, Доња Градина, Јастребарско, Ђаково, Сисак, Лепоглава, Паг, Керестинец, Ливно и бројни други, као и имена великог броја стратишта у НДХ.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта