Повoдом различитих тумачења у вези чињенице да сам 09. фебруара 2013. године повукао приједлог Резолуције о поштовању људских права избеглих и прогнаних лица и других грађана који су оштећени у својим имовинским и другим правима у државама насталим на подручју бивше Југославије (у даљем тексту: приједлог Резолуције) из скупштинске процедуре издајем САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Приједлог Резолуције повукао сам из скупштинске процедуре због различитих виђења појединих представника власти у вези са њеним садржајем. Тренутно се приједлог Резолуције налази у Министарству рада и социјалне политике, Министарству спољних послова, Канцеларији за дијаспору и Србе у региону и Комесаријату за избјеглице и миграције. Од наведених институција очекујем корисне примједбе и сугестије с циљем да садржај текста приједлога Резолуције буде што квалитетнији и у интересу избеглих и прогнаних Срба и других заинтересованих грађана.

Увјерен сам да ће господин Томислав Николић и господин Александар Вучић испоштовати Споразум о сарадњи између Српске напредне странке и Коалиције удружења избјеглица који је потписан 11. јануара 2012. године у коме се, између осталог, наводи, цитирам, „Српска напредна странка даје пуну подршку иницијативи Коалиције удружења избјеглица да Народна скупштина Републике Србије усвоји Републике Србије усвоји Резолуцију о поштовању људских права избеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана из република бивше Југославије”.

Коалиција удружења избјеглица и ја, као њен предсједник, нећемо никад одустати од сазивања посебне сједнице Народне скупштине Републике Србије и усвајања Резолуције. Сматрам да избјегли и прогнани Срби, затим Срби који су родом и поријеклом из бивших југословенских република, као и грађани Србије који су оштећени у својим људских правима у Босни и Херцеговини, Хрватској и Словенији с правом очекују да се, први пут од 1990. године, на посебној сједници Народне скупштине Републике Србије расправља о кршењу њихових људских и политичких права. Усвојеном Резолуцијом Народна скупштина би обавезала Владу да покрене суштински дијалог са Владом Хрватске и Савјетом министара БиХ о проналажењу правичног и трајног рјешења наших имовинских и бројних других проблема.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта