Повoдом 21 године од убиства српског свата Николе Гардовића испред Српске православне цркве у Сарајеву и одржаног нелегалног референдума Коалиција удружења избјеглица издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра погрешним и штетним настојање званичног Сарајева да се 1, март тј. датум одржавања нелегалног референдума из 1992. године прославља као Дан независности БиХ. Такви покушаји говоре да бошњачка инетектуална и политичка елита није спремна на компромис и договор већ се понаша као да је БиХ држава само бошњачког народа. Једино разумно и паметно рјешење јесте да се у БиХ обиљежавају или прослављају само они празници који нису спорни ниједном од три конститутивна народа. Они који су против тога рјешења не желе мир, стабилност и добре односе између српског, бошњачког и хрватског народа.

Коалиција удружења избјеглица сматра да је одржани референдум прије 21 годину био нелегалан и сепаратистички чиме је БиХ издвојена из уставног поретка тадашње СФРЈ. То је продубило политичке разлике између три народа у БиХ и довело до грађанског рата и огромног страдања људи свих националности. Бошњачка инетектуална и политичка елита не жели да преузме одговорност и призна да је одржавање референдума била погрешна одлука. То потврђује, између осталог, и чињеница да је тужилаштво и судство БиХ етнички мотивисано тј. не процесуира злочине почињене над Србима, међу којима је и убијени српски сват Никола Гардовић..

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта