Повoдом физичког и вербалног напада на осам ученика богословије „Света Три Јерарха” у манастиру Крка Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује напад на ученике богословије СПЦ манастира Крка. Чињенице говоре да је мотив напада вјерска и национална мржња. Овај напад је један у низу напада на монахе, ученике и објекте Српске православе цркве. У претходним случајевима нитко није био процесуиран. Захтјевамо да надлежне хрватске институције адекватно казне нападаче на крчке богослове, мада нисмо сигурни да ће се то десити. Сумњу већ изазива чињеница да је истражни судија одбио да нападаче задржи у истражном затвору.

Коалиција удружења избјеглица нема повјерања у хрватско правосуђе јер оно функционише на етничком принципу. Главни задатак хрватског правосуђа јесте да цементира етничко чишћење Срба, да озакони пљачку и уништавање српске имовине и да амнестира налогодавце и починиоце ратних злочина почињених над Србима. Низ чињеница показује да Хрватска није заслужила да 30. јуна 2011. године заврши преговоре са Европском унијом о Поглављу 23 „Правосуђе и људска права”. Подршку завршетку преговора дали су, нажалост, бивши предсједник Србије Борис Тадић и челни човјек Срба у Хрватској Милорад Пуповац тврдећи да је Хрватска испунила европске стандарде у области људских права и правосуђа!!!

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта