Повoдом инсистирања хрватских посланика у Европском парламенту Тонина Пицуле и Дубравке Шуице да враћање културног блага буде дио преговарачког процеса за улазак Србије у Европску унију Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да је инсистирање хрватских посланика у Европском парламенту Тонина Пицуле и Дубравке Шуице да враћање културног блага буде услов Србији у процесу преговара за улазак у Европску унију очекивано и не представља изненађење. Подсјећамо јавност да је хрватски мабасадор у Србији Гордан Маркотић крајем марта ове године јасно рекао да Хрватска неће користити билатерална питања за условљавање Србије у преговорима о чланству у ЕУ. Ако изјава господина Маркотића представља службени став Владе Хрватске очекујемо да се хрватско Министарство вањских послова огради од поменутог захтјева хрватских посланика.

Коалиција удружења избјеглица тражи да наше министарство културе не прихвати хрватски приједлог да се имовина СПЦ и културна баштина прогнаних Срба врати у Хрватску у простор који ће одредити тамошње министарство културе. Умјесто тога, подржавамо став Српске православне цркве да црквене реликвије могу бити враћене само нашим црквама и манастирима и то само када владике који су на челу епархија СПЦ у Хрватској затраже. Владике најбоље познају ситуацију на терену и могућности за чување предмета. Такође, потребно је да наше министарство културе покрене у разговорима са хрватским министарством културе питање обнове око 3.000 уништених споменика НОР-а и порушених православних храмова, као и питање уништеног и украденог покретног културног блага прогнаних Срба (иконе, књиге, литургијски и умјетнички предмети и др.).

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта