Поводом изјава хрватског премијера Зорана Милановића да одлука о повратку Војислава Шешеља у хашки затвор није удар на српског премијера Александра Вучића и да Србија треба да покаже да ли је права демократија Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица оцјењује као безобзирне и лицемјерне изјаве хрватског премијера Милановића да одлука о повратку Војислава Шешеља у хашки затвор није удар на српског премијера Александра Вучића и да Србија треба да покаже да ли је права демократија. Наведене изјаве хрватског премијера Милановића су наставак хрватске политике да се Србија на челу с премијером Вучићем прикаже у што лошијем свијетлу и да се онемогући њен напредак ка Европској унији. Јасно је као дан да Хрватској не одговора политика економских реформи који спроводи Влада премијера Вучића а чији је циљ стварање јаке и стабилне Србије.

Коалиција удружења избјеглица позива хрватског премијера Милановића да његова Влада, умјесто што неосновано напада Србију, коначно испоштује обавезе из Уговора о приступању, који је Хрватска потписала са Европском унијом новембра 2011. године. Наведене обавезе се, између осталог, односе на кажњавање ратних злочинаца и побољшање положаја Срба у Хрватској. Данашња Хрватска је једина чланица Европске уније у којој се масовно крше људска права једног народа, у овом случају Срба, и у којој се ратни злочинци славе као национални хероји. Последњи примјер јесте јучерашња скандалозна одлука загребачког жупанијског суда да укине истражни затвор ратном злочинцу Бранимиру Главашу и пусти га на слободу.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта