Поводом чињенице да је предсједник Српске радикалне странке Војислав Шешељ запалио хрватску заставу испред Палате правде у Београду Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица осуђује паљење хрватске заставе од стране предсједника Српске радикалне странке Војислава Шешеља испред Палате правде у Београду јер штети међународном угледу Србије и нормализацији односа са Хрватском. Поштујемо територијални интегритет Хрватске и залажемо се за успостављање сталног дијалога између службеног Београда и Загреба с циљем рјешавања бројних проблема оштећених грађана и осталих отворених питања.

Коалиција удружења избјеглица очекује од хрватских званичника да увијек осуде манифестације усташтва и говора мржње у јавном животу, на спортским утакмицама и концертима народне музике. Посебно истичемо мјесто Чавоглаве у коме се сваког 5. августа окупи преко 100.000 Хрвата који пјевањем усташких пјесама и скандирањем усташких поклича „За дом спремни“ и сличних отворено славе злочине над Србима и протјеривање Срба. Организатор окупљања у Чавоглавама јесте познати хрватски пјевач Марко Перковић Томпсон који у својим пјесмама говори језиком мржње и велича усташке злочине. Досад, ниједан хрватски званичник није осудио дешавања у Чавоглавама иако је то прописима ЕУ строго забрањено.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта