Поводом интервјуа хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић за загребачки Јутарњи лист Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица не слаже се са ставом хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић, који је изнијела у интервјуу за загребачки Јутарњи лист, како је тзв. Домовински рат био праведан и ослободилачки, да је војна акција „Олуја“ била легална и легитимна а генерал Готовина командант побједничке војске. Очекујемо да госпођа Грабар-Китаровић и други хрватски званичници прихвате чињеницу да је пресудом Међународног суда правде у Хагу, по хрватској тужби и српској противтужби, доказано да је „Олуја“ била нелегална акција која је за циљ имала протјеривање Срба и током које су извршени масовни злочини против Срба.

Коалиција удружења избјеглица слаже се са мишљењем хрватске предсједнице да је потребно водити стални дијалог с циљем да се почну рјешавати отворена питања између двије државе. Поред питања несталих, разграничења, архива и поврата културног блага, које је истакла госпођа Грабар-Китаровић, потребно је да започне дијалог о рјешавању и других отворених питања која се тичу протјераних Срба и преосталих Срба у Хрватској. У питању је одузето пољопривредно земљиште, одузета станарска права, накнада штете за уништене куће по хрватским градовима, обнова порушених кућа на крајишком подручју, заостале а неисплаћење пензије, динарска и девизна штедња, непризнати дијелови радног стажа, процесуирљње ратних злочинаца без обзира на националну и вјерску припадност и др.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта