Поводом годишњег извјештаја Комитета УН за људска права о стању људских права у Хрватској Коалиција удружења избјелгица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалицијa удружењa избјеглица поздравља одлуку Комитета УН за људска права да позове Хрватску да у складу са Уставом и законима обезбеди националним мањинама право да користе свој језик и писмо с посебним нагласком на употребу ћирилице у Вуковару и општинама на које се то односи. Такође, поздрављамо чињеницу да је Комитет УН за људска права у свом извјештају критиковао Хрватску због неспремности да процесуира починиоце ратних злочина над Србима и затражио да Хрватска убрза суђења за ратне злочине и злочине против човјечности без дискриминације и независно од националне припадности починиоца злочина. Веома је значајно што Комитет тражи да Хрватска коначно обезбеди да све жртве и њихове породице приме адекватну одштету.

Коалиција удружења избјелгица захтјева од хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић и Владе Хрватске да заједнички споведу Уставни закон о правима националних мањина и Закон о употреби језика националних мањина којима се гарантује службена употреба српског језика и ћирилице у свим локалним самоуправама у којима је учешће Срба преко 33 посто у укупном становништву. Према резултатима пописа из 2011. године Срби то право треба да остваре у 21 општини и два града – Вуковару и Врбовском. У великој већини од 23 наведене локалне самоуправе нису постављене двојезичне табле на државним институцијама и нису постављени двојезични натписи насеља, општина и градова. Посебно истичемо да је Уставни закон о правима националних мањина усвојен још далеке 2002. године и да је његово спровођење била једна од обавеза коју је Хрватска преузела током преговора о поглављу 23 „Правосуђе и људска права“.

Коалиција удружења избјеглица подсјећа да се у Вуковару и даље не поштује право на постављање двојезичних табли јер су припадници тзв. Штаба за одбрану Вуковара крајем прошле године на десетак двојезичних табли које се налазе на државним институцијама прелијепили, тракама са хрватским грбом и заставом, дио који је исписан ћирилицом. Поред тога, градска власт у Вуковару не поштује одредбу којом је прописана равноправна употреба српског језика и ћирилице у званичној комуникацији у дјелокругу градске управе. Такође, у Вуковару се не поштује законска одредба о постављању двојезичних натписа на улазу и излазу из града.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта