Поводом интервјуа хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић за загребачки Вечерњи лист Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица оцјењује као скандалозну одлуку хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић да у тзв. Вијеће за домовинску безбедност именује генерале Анту Готовину и Младена Маркача које је првостепено вијеће Хашког трибунала априла 2011. године осудило, на основу бројних доказа, за ратне злочине над Србима. Жалбено вијеће Хашког трибунала је новембра 2012. године обојицу генерала ослободило кривице и на тај начин се наругало страдалим Србима, њиховим породицама и читавом српском народу.

Коалиција удружења избјеглица сматра да су генерали Готовина и Маркач били дио злочиначке организације на челу с Фрањом Туђманом чији је циљ био ставарање етнички чисте хрватске државе. За остварење тог циља коришћена су различита средства: масовна убиства и мучења српских цивила и ратних заробљеника, стална хапшења Срба и етнички мотивисана суђења, плачкање и минирање српске имовине, бесправно одузимање земље, кућа и станова протјераних Срба и др. Позивамо Колинду Грабар Китаровић да промијени своју скандалозну одлуку у вези Готовине и Mаркача ако се заиста залаже за најбоље односе са Србијом.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта