Поводом одржаног састанка народних посланика Јанка Веселиновића и Миодрага Линте са припадницима српске омладине из Хрватске у Скупштини Србије Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Јанко Веселиновић и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у регину у Скупштини Србије Миодраг Линта примили су 6. априла 2015. године групу од 43 припадника српске омладине из Хрватске које је окупила Омладинска мрежа Срба из Хрватске . Млади Срби су дошли из различитих крајева: Далмације, Лике, Кордуна, Баније, Славоније, Истре и из Загреба. Са њима су дошли представници Амбасаде Србије у Загребу и начелник српске општине Крњак 35-годишњи Дејан Михајловић.

Припадници српске омладине из Хрватске су у разговору са Јанком Веселиновићем и Миодрагом Линтом као наjвеће проблеме са коjима се сусрећу истакли дискриминациjу приликом запошљавања, образовање на српском jезику и писму , недовољно информисање и тешку социјално-економску ситуацију на крајишком подручју. Они су позвали предузећа из Србије да отворе своја представништва у Хрватској што би помогло при запошљавању младих Срба, а и та предузећа би изашла на тржишта Европске уније. Један од циљева посјете био је и повезивање младих Срба са институцијама матичне државе.

Замjеник предсjедника Oдбора за диjаспору и Србе у региону Mиодраг Линта изjавио jе да српска омладина у Хрватској показуjе да jе веома j свог националног и културног идентитета, те да очекуjу jачу и снажниjу помоћ матичне државе у рjешавању броjних проблема Срба у Хрватскоj – од образовања, преко запошљавања и информисања до економског и друштвеног развоjа краjишког подручjа. Линта је предложио да ови сусрети убудуће буду традиционални тј. да одржавају сваке године и изразио наду да ће се до слиједећег априла, када дође до новог састанка, моћи говорити о конкретним мјерама које су предузете у претходном периоду. Такође, договорено је да ће припадници Омладинске мреже Срба из Хрватске бити у сталном контакту са Миодрагом Линтом у циљу предузимања конкретних мјера.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица