Поводом одржаног састанка са тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

На иницијативу предсједника Коалиције удружења избјеглица Миодрага Линте одржан је 8. априла 2015. године у Тужилаштву за ратне злочине други састанак са тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем. Са Линтом су на састанку била присутна двојица бивших чувара из Окружног затвора у Книну и двојица оптужених Срба са подручја општине Слуњ. Линта је поново замолио тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића да тражи од хрватске стране да предмете осумњичених и оптужених Срба, као и осуђених Срба у одсуству, достави у Београд и да им се овдје суди. Велика већина осумњичених и оптужених Срба, као и Срба осуђених у одуству, желе у судском поступку у Суду за ратне злочине у Београду да докажу своју невиност, да сперу љагу са свог имена да су ратни злочинци и да користе једно од основних људских права слободу кретања.

Поред тога, Линта је доставио тужиоцу за ратне злочине Владимиру Вукчевићу дио материјала у вези убијених српских цивила током и послије акције „Олуја“, убијства Срба у Сиску и убијства Душана Тривунчића из Јасеновца 1991. године који је на вишестраначким изборима, који су одржани годину дана раније, изабран за посланика у Хрватском сабору. Такође, Линта је замолио Владимира Вукчевића да се ангажује да се из притвора у Сплиту пусти на слободу Чедомир Вукадин кога је хрватска полиција ухапсила 25. марта 2015. године на граничном прелазу Стрмица. Линта се поводом ухапшеног Чедомира Вукадина, већ неколико пута чуо са српским конзулом у Загребу Зораном Васиљeвићем кога је исто замолио да се ангажује на наведеном случају. Договорено је да се трећи састанак одржи слиједећег мјесеца. Подсјећамo да је делегација Коалиције одржала први састанак са тужиоцем за ратне злочине 19. марта 2015. године.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица