Повoдом изјава, прве потпредсједнице Владе Хрватске Весне Пусић у емисији ХТВ-а „Недељом у 2“ да је услов да Хрватска повуче тужбу за геноцид против Србије достављање информација о 900 несталих лица током протеклог рата од стране званичног Београда, као и да је Хрватска била жртва агресије Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да Србија не треба да повуче контратужбу јер Хрватска није рјешила низ отворених питања који постоје између двије државе: није ексхумирала посмртне остатке Срба који се налазе на познатим гробним мјестима и није идентификовала посмртне остатке Срба који се налазе Заводу за судску медицину у Загребу; није процесуирала одговорне за злочине над Србима послије војних операција „Откос“, „Бљесак“, „Олуја“ и злочина над Србима у хрватским градовима; није вратила наше одузете станове, куће, пословне просторе и пољопривредно земљиште; није исплатила заостале пензије и динарску и девизну штедњу; није надокнадила штету за уништене куће, пословне просторе и покретну имовину; није завршила процес обнове порушених кућа и привредних објеката на подручју Крајине; није спровела Уставни закон о правима националних мањина који је усвојен још далеке 2002. године у коме се Србима гарантује право на слободну употребу српског језика и ћириличног писма и право на запошљавање у државним и јавним службама, правосуђу и полицији и др.

Коалиција удружења избјеглица се не слаже са изјавом Весне Пусић да је Хрватска била жртва агресије. Сматрамо да је у Хрватској вођен грађански рат за који главну одговорност сноси режим Фрање Тужмана. Главни циљ Туђмановог режима је био стварање хрватске државе са што мање Срба. Тај циљ се могао постићи само путем рата. Због тога је било могуће да се некажњено рехабилитује усташтво; убијају Срби по хрватским градовима, масовно отпуштају с посла и протјерују из својих станова и кућа, да се минирају српске куће и пословни простори и др.

Такође, не слажемо се са изјавом Весне Пусић да антићирилична кампања није метафора за прогон преосталих Срба из Хрватске. Ћирилино писмо је један од кључних елемената идентитета Срба у Хрватској. Ако је значајан дио хрватског друштва против слободне употребе ћирилице то је јасна порука преосталим Србима у Хрватској да или требају да се иселе или да се асимилују. Ако то није није тачно поставља се питање зашто надлежне институције у Хрватској не процесуирају одговорне за кршење Устава и закона који гарантују слободну употребу ћирилице и зашто релевантне хрватске институције тј. Католичка црква, Хрватска академија знаности и умјетности, Хрватско друштво књижевника, Матица хрватска и друге јавно не осуде антићириличну кампању и поруке мржње и насиља према преосталим Србима?

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта