Повoдом антисрпских и шовинситичких изјава посланице Хрватске странке права Анте Старчевић у Европском парламенту Руже Томашић Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује антисрпске и шовинистичке изјаве Руже Томашић у Европском парламенту да Србија има претензије на хрватску територију, да Србија треба да се ријеши четништва и да је на челу Србије четнички војвода. Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Хрватске и залаже се за односе међусобног поштовања и уважавања. Нападом на предсједника Николића Ружа Томашић је пљунула на читав српски народ и све грађане Србије. Посебно је опасна изјава Руже Томашић да у Хрватској има четника јер шири говор мржње и позива на линч преосталих Срба у Хрватској.

Коалиција удружења избјеглица тражи да Европски парламент и Хрватски сабор јавно осуде шовинистичке и ксенофобичне изјаве Руже Томашић. Такође, тражимо да све остале релевантне хрватске институције јавно осуде наведене изјаве Руже Томашић и све чешће испољавање усташтва у Хрватској кроз писање графита, пјевање усташких пјесама, усташке поздраве, позивање на насиље, антићириличну кампању, негирање злочина против Срба и др.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта