Повoдом гостовања министра спољних послова Србије Ивана Мркића у емисији „ОКО“ Радио телевизије Србије 16. јануара 2014. године Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица се не слаже се ставом господина Мркића да је из Хрватске у једном дану отишло 250.000 људи мислећи при том за Србе и хрватску војну операцију „Олуја“. Не смије се никад заборавити чињеница да Срби нису отишли послије операције „Олуја већ су протјерани са својих вјековних огњишта, као што су масовно протјерани из хрватских градова и послије осталих хрватских војних операција. Резултати хрватске војне операције „Олуја“ су трагични: протјерано је око 250.000 Срба; убијено је и нестало око 2.000 Срба; запаљено је или уништено око 24.000 стамбених и око 13.000 привредних и помоћних објеката, опљачкана је или уништена комплетна покретна имовина. Од „Олује“ је прошло преко 18 година а за убиства Срба и њихово протјеривање још нико није одговарао. Такође, нико није одговарао за убиства и протјеривања Срба из хрватских градова и послије хрватских операција у западној Славонији „Откос“ из 1991. и „Бљесак“ из 1995. године.

Коалиција удружења избјеглица поздравља дио изјаве господина Мркића у емисији „Око“ да и Србија има много основаних захтјева за повлачење контратужбе, од враћања имовине, повратка прогнаних и проблема проистеклих из операције „Олуја“. Посебно нас охрабрује став вође српског правног тима у судском процесу по тужбама Србије и Хрватске за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу Саше Обрадовића који је увјерен у неодрживост хрватског тужбеног захтјева и сматра да Хрватска неће успјети у својим оптужбама. Циљ нашег правног тима, према господину Обрадовићу, јесте да злочини извршени према српском народу током грађанског рата у Хрватској, још једном буду изнети пред међународну стручну јавност. Због наведеног и рјешавања имовинских и бројних других проблема протјераних Срба и физичких и правних лица из Србије Коалиција удружења избјеглица сматра да је најбоље за српско-хрватске односе у будућности да се одржи суђење пред Међународним судом правде у Хагу.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта