Повoдом чињенице да хрватски службеници у конзулатима у Београду и Суботици и појединим полицијским станицама у Хрватској настављају да врше притисак на избјегле и прогнане Срба да одјаве хрватско пребивалиште Коалиција удружења избјеглица издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује насилно и недолично понашање хрватских службеника у конзулатима у Београду и Суботици и појединим полицијским станицама у Хрватској јер настављају да врше притисак на избјегле и прогнане Србе да одјаве пребивалиште и пониште хрватске личне карте. На тај начин спречавају избјегле и прогнане Србе да пријаве привремени одлазак изван Хрватске и задрже хрватске личне карте у наредних пет година.

Хрватски службеници, супротно хрватском Закону о пребивалишту, не признају неке од доказа за привремени одлазак изван Хрватске као што су: потврда о запослењу, потврда о лијечењу и изјава о издржавању за незапослена лица и пензионере. Такође, једном дијелу избјеглих и прогнаних Срба говоре да не могу да пријаве привремени одлазак изван Хрватске и задрже хрватске личне карте ако имају и српско пребивалиште и српске личне карте, док другом дијелу говоре да то није услов. Посебно истичемо чињеницу да хрватски закон о пребивалишту омогућава сваком хрватском држављанину да има право на два пребивалишта и двије личне карте.

Тражимо да министарка вањских и европских послова Хрватске Весна Пусић и министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић пошаљу јасну поруку службеницима у конзулатима у Београду и Суботици и полицијским станицама у Хрватској да се Устав Хрватске који гарантује слободу кретања и Закон о пребивалишту морају поштовати и да се мора поштовати интегритет и достојанство свих грађана без обзира на националну и вјерску припадност. Подсјећамо јавност да је хрватски премијер Зоран Милановић 13. новембра 2013. године, приликом обраћања посланицима Хрватског сабора, јасно рекао да ниједан хрватски држављанин који живи у иностранству неће остати без хрватске личне карте.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта