Повoдом питања хрватског посланика у Европском парламенту Давора Иве Стиера које је поставио европском комесару за проширење Штефану Филеу да Србија плати ратну одштету Хрватској Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује изјаву Давора Иве Стиера да Србија плати ратну одштету Хрватској и доживљава је као провокацију која има за циљ да се Србија представи у Европској унији као агресор у рату 1991.-1995- године а Хрватска као жртва. Бројне чињенице недвосмислемо показују (пола милиона протјераних Срба, бројни ратни злочини по Крајини и хрватским градовима, позната гробна мјеста у Хрватској гдје се налазе посмртни остаци Срба, отете куће и пољопривредно земљиште, уништена јавна и приватна имовина, неисплаћене пензије и девизна штедња и др.) да главну одговорност за рат сноси режим Фрање Туђмана.

Коалиција удружења избјеглица се снажно залаже да Србија покрене стални дијалог са Хрватском о рјешавању бројних отворених питања. Једно од њих јесте и питање накнаде штете које је дефинисано Споразумом о нормализацији односа који је СР Југославија потписала са Хрватском 1996. године. На основу члана 7. Споразума основана је међудржавна српско-хрватска комисија чији је задатак био да припреми нацрт Споразума о накнади штете за сву уништену, оштећену и несталу имовину. Комисија је одржала 13 састанка а након бомбардовања Србије 1999. године њен рад је замро. Због наведеног тражимо да се обнови рад комисије за накнаду штете јер без праведног обештећења оштећених грађана не може бити праве нормализације односа.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта