Повoдом хапшења Саше Почуче и Мирка Жарковића у 2014. години од стране хрватске полиције Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да хапшења Саше Почуче (10. јануар 2014. године) у Книну и Мирка Жарковића (22. јануар 2014 године) на граничном прелазу Батровци од стране хрватске полиције потврђују чињеницу да Срби у Хрватској нису добродошли. Најновијим хапшењима Хрватска наставља да води политику застрашивања прогнаних Срба и Срба повратника. Хрватска држава третира све Србе који су били припадници оружаних снага ЈНА и РСК агресорима и потенцијалним злочинцима. Према подацима Веритаса на основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу до сада су ухапшена 122 Србина из Хрватске и бивша припадника ЈНА, од којих су 36 екстрадирани у Хрватску.

Коалиција удружења избјеглица тражи да Влада Србије покрене дијалог са Владом Хрватске с циљем да Хрватска престане са хапшењима Срба и да се постигне договор о процесуирању одговорних лица за ратне злочине и друга кривична дјела из ратног периода. Предлажемо да Државно одвјетништво Републике Хрватске (ДОРХ) достави нашем Тужилаштву за ратне злочине предмете за она лица за које сматра да су чинили ратне злочине. Наведена лица ће бити процесуирана у Србији и ако се испостави да су докази релевантни биће осуђени и служиће казну у Србији. Такође, наше Тужилаштво за ратне злочине треба да достави ДОРХ-у предмете за лица која су чинила злочине против Срба и да инсистира на њиховом процесуирању. Свим осталим избјеглим и прогнаним Србима мора да се гарантује слобода кретања.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта