Повoдом захтјева предсједника Хрватске странке права Данијела Срба хрватском државном врху да припреме Србији пакао постављањем захтјева око којих не може бити попуштања Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да изјава Данијела Срба представља говор мржње према Србији и свему што је српско. Изјава има за циљ да се Србија представи у Европској унији као агресор у рату и страна која је чинила злочине а Хрватска као жртва и страна која је водила ослободилачки рат. Главну одговорност за рат сноси режим Фрање Туђмана чији је циљ био стварање Хрватске без или са што мање Срба. Посљедица политике Тужмановог режима јесте пола милиона протјераних Срба, бројни ратни злочини, уништене куће и пословни простори, опљачкана покретна имовина, отети станови и пољопривредно земљиште, неисплаћене пензије и девизна штедња и др.

Коалиција удружења избјеглица се снажно залаже да Србија, што прије, покрене стални дијалог са Хрватском о рјешавању бројних отворених питања. То су питања ратних злочина, несталих лица, одузетих имовинских и стечених права, накнаде штете за уништену, оштећену и несталу имовину, поштовања националних и људских права Срба у Хрватској. Без рјешавања ових питања није могуће успоставити односе међусобног поштовања између Србије и Хрватске нити може доћи до искреног помирења између српског и хрватског народа.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта