Повoдом чињенице да je Министарство унутрашњих послова Хрватске од 1991. до краја 2013. године на незаконит начин масовно избрисало велики број Срба из евиденције хрватског пребивалишта Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Према подацима Коалиције удружења избјеглица у периоду од 1991. до краја 2013. године Министарство унутрашњих послова Хрватске је на незаконит начин избрисало из евиденције хрватског пребивалишта преко 50.000 Срба. Коалиција удружења избјеглица послаће писмо хрватском премијеру Зорану Милановићу, првој потпредсједници Владе и министарки вањских и европских послова Хрватске Весни Пусић и потпредсједнику Владе и министру унутрашњих послова Хрватске Ранку Остојићу у коме ће, између осталог, тражити да Влада Хрватске донесе одлуку којом ће омогућити свим избрисаним Србима да поново пријаве пребивалиште и изваде хрватске карте о трошку хрватске државе. Важно је истаћи да хрватски закон о пребивалишту омогућава сваком хрватском држављанину право на два пребивалишта и двије личне карте.

Коалиција удружења избјеглица осуђује незаконито поступање полицијских управа у Хрватској који су у претходних годину дана избрисали дио прогнаних Срба из евиденције пребивалишта без њихова знања или су хрватски службеници у полицијским управама и конзулатима у Београду и Суботици извршили притисак на њих да сами одјаве пребивалиште или су чак хрватски службеници самовољно поништавали хрватске личне карте у присуству прогнаних Срба. По новом Закону о пребивалишту који је ступио на снагу 29. децембра 2012. године хрватска полиција нема право да брише грађане из евиденције пребивалишта до истека рока за пријаву привременог одласка изван Хрватске или одјаву који је продужен до 29. децембра 2014. године.

Подсјећамо јавност да су хрватски службеници у полицијским управама у Хрватској, супротно и старом закону о пребивалишту, незаконито брисали Србе, без њихова знања, из евиденције пребивалишта од 1991. до краја 2012. године или су хрватски полицајци ишли у српска села и вршили притисак на Србе да се сами одјаве а ако то не учине да ће бити кажњени. Међутим, у том периоду из евиденције пребивалишта нису брисани досељени Хрвати из Босне и Херцеговине који не живе на пријављеним адресама. Важно је истаћи да по старом закону о пребивалишту, који је усвојен јуна 1991. године и био на снази до краја 2012. године, МУП Хрватске није могао одјавити лица из евиденције пребивалишта без њиховог личног захтјева. То су више пута јавно изјавили и актуелни хрватски министри полиције Ранко Остојић и државне управе Арсен Баук.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта