Повoдом сталних притисака на Србе у Федерацији БиХ да пређу на исламску вјеру Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује сталне притиске на Србе у Федерацији БиХ да пређу на исламску вјеру. Посебно је алармантна ситуација у зеничко-добојском кантону гдје трају стални притиси и позиви преосталом малом броју Срба да пређу у ислам. Последњи случај је Саша Жунић из Зенице (на фотографији) који је прихватио муслиманску вјеру. Поједине исламске организације путем медијске кампање, дијељења летака и организовања трибина јавно промовишу промјену вјере што је додатно узнемирило малобројне Србе у зеничко-добојском кантону. Такође, многи српски повратници у Федерацији БиХ се жале да их поједини службеници на локалном нивоу називају агресорима и злочинцима што представља јасну поруку да нису добродошли. То су само неки од разлоза, поред тешке економске ситуације, због чега се преостали Срби све више исељавају из Федерације БиХ.

Коалиција удружења избјеглица очекује да Канцеларија за дијаспору и Србе у региону Владе Србије отвори дијалог са надлежним институцијама БиХ и Федерације БиХ и тражи да се прекине притисак за преостале Србе да пређу на исламску вјеру. Такође, потребно је да се разговара и о проблемима са којима се суочавају Срби повратници и протјерани Срби из Федерације БиХ као што су компликована проседура за обнову порушених кућа или правично обештећење за уништену, оштећену или несталу имовину, опструкција запошљавања Срба у државној и јавној управи, отимање српске земље, брисање из евиденције и др.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта