Поводом изјаве хрватског предсједника Иве Јосиповића да је жалосно што Војислав Шешељ није осуђен у Хашком трибуналу Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица осуђује изјаву предсједника Хрватске Иве Јосиповића да је жалосно што Војислав Шешељ није осуђен у Хашком трибуналу. Лицемјерно је да такву изјаву даје предсједник државе која етничко чишћење Срба слави као национални празник и која није спремна да процесуира бројне злочине над Србима за вријеме и послије хрватских војних операција и у низу хрватских градова. Посебно је лицемјерна изјава Весне Пусић да је простим оком видљиво да је Војислава Шешњљ ратни злочинац. Поставља се питање да ли Иво Јосиповић и Весна Пусић жале што Фрањо Туђман, Анте Готовина и други хрватски војни и политички званичници нису осуђени због етничког чишћења Срба и бројних злочина над Србима? Одговор је веома јасан јер не само што не жале што нису осуђени као ратни злочинци већ их славе као ратне хероје.

Коалиција удружења избјеглица подсјећа хрватског предсједника Иву Јосиповића и хрватску министарку спољних послова Весну Пусић да је након што је ХДЗ освојио власт маја 1990. године почео у низу хрватских градова притисак на Србе путем телефонских претњи, малтетирања на улици и радном мјесту. Убрзо су почела премлаћивања, обиљежавање српских кућа и пуцање по њима. Веома је брзо постало јасно да се не ради о појединачним инцидентима појединаца и група већ о унапред планираној политици државног терора. Када Иво Јосиповић и Весна Пусић буду јавно рекли да им је жао јер готово нико од хрватских војних и политичких званичника није осуђен за етничко чишћење Срба, за убиства Срба у Вуковару прије почетка рата, за убиства Срба у Сиску, Госпићу, Загребу. Сплиту и низу других хрватских градова, као и за вријеме и послије хрватских војних операција, за тзв. кристалну ноћ у Задру када је руља пљачкала и унштавала стотине српских локала и минирање хиљада српских кућа и правосланих цркава по хрватским градовима, за уништавање комуналне инфраструктуре, кућа, привредних објеката, православих цркава и пљачкање покретне имовине на крајишком подручју, онда ће имати морално право да јавно износе своје оцјене о Војиславу Шешељу и другима.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта