Поводом поновних изјава највиших хрватских званичника везано за пуштање Војислава Шешеља на привремену слободу Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да предсједник Хрватске Иво Јосиповић и хрватски премијер Зоран Милановић немају морално право да говоре о одговорности Војислава Шешеља све док се у Хрватској води политика цементирања етничког чишћења Срба и некажњавања злочина према Србима. Хрватски предсједник Иво Јосиповић и Влада Зорана Милановића нису ништа конкретно учинили да се ријеше кључни проблеми Срба у Хрватској и протјераних Срба. Таквим понашањем настављају Туђманову политику чији је главни циљ био стварање хрватске државе без или са што мање Срба. Ако се таква политика настави у наредним годинама преостали Срби ће се постепено асимиловати или ће се иселити из Хрватске.

Коалиција уружења избјеглица најоштије осуђује изјаву хрватског министра правосуђа Орсата Миљенића да ће Хрватска условити напредовање Србије у преговорима са Европском унијом новим оптужницама и суђењима за ратне злочинe, као и да кажњавање одговорних за ратне злочине мора ићи до највишег врха. Врхунско је лицемјерје да то говори министар правде државе у којој су наредбодавци и извршиоци бројних убистава Срба и даље на слободи, у којој се „Олуја“ као највеће етничко чишћење спроведено послије Другог свјетског рата у Европи слави као национални празник, у којој постоје позната гробна мјеста у којима се налазе посмртни остаци најмање 230 Срба, у којој нико није одговорао за масовно отимање, пљачкање и уништавање српске имовине, у којој се не кажњавају одговорни за бројне инциденте усмјерене према Србима. Такође, наведеном изјавом Орсат Миљенић шаље јасну поруку да су биле неискрене изјаве највиших хрватских званичника да ће Хрватска помоћи Србији на путу ка ЕУ.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта