Поводом изјаве хрватског премијера Милановића да су он и његова Влада уложили вријеме и енергију у заштиту српске мањине у Хрватској Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица одбацује као апсопутно нетачну тврдњу хрватског премијера Милановића да су он и његова Влада заштитили српску заједницу у Хрватској и да би то тобоже требало требао бити разлог да се Влада Србије изјасни о Шешељевим иступима. Низ чињеница недвосмислено показује да се погоршао положај Срба откако је Хрватска ушла у Европску унију. Повећан је број националистичких испада према Србима а атмосфера личи све више на деведесете године. Посебно истичемо чињеницу, да је Хрватска након потписивања приступног уговорa са Европском унијом крајем 2011. године, у буџетима за 2012., 2013. и 2014. годину драстично смањила или потпуно укинула средства са рјешавање бројних проблема Срба повратника везано за обнову порушених кућа, стамбено збрињавање, електрификацију српских села и економски развој крајишких подручја која су била захваћена ратом.

Преко 400.000 прогнаних Срба који живе у Србији, БиХ и широм свијета, као и значајан број српских повратника у Хрватску су изгубили повјерење у хрватско правосуђе и друге хрватске институције јер им нису обезбедиле заштиту њихових људских и националних права. Због тога Коалиција удружења избјеглица позива Европску комисију да пошаље упозоравајуће писмо Влади Хрватске јер није испунила обавезе које је преузела током приступних преговора а које су наведене у Уговору о приступању са Европском унијом који је Хрватска потписала 09. децембра 2011. године. Подсјећамо јавност да се Хрватска Уговором о приступању обавезала да ће наставити побољшавати поступање у домаћим предметима ратних злочина; наставити јачати заштиту мањина, укључујући ефикасно спровођење Уставног закона о правима националних мањина; наставити рјешавати преостала питања на подручју повратка избјеглица, наставити побољшавати заштиту људских права, наставити јачати независност, непристасност, одговорност и професионализам правосуђа и побољшати ефикаснот правосуђа.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта