Поводом усвајања декларације у Хрватском сабору о Војиславу Шешељу Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да је усвојена декларација у Хрватском сабору о Војиславу Шешељу једностран и неприхватљив политички акт који неће имати никаквог ефекта. Сврха декларације јесте да се изврши додатни притисак на Србију да одустане од реформи и да преузме на себе сву кривицу за рат и страдања 90-тих година. Врхунски је цинизам да Хрватска тражи од Србије да осуди Шешешљев говор мржње, пројекат Велике Србије и прекрајање међународно признатих граница а истовремено није спремна да декларацијом осуди говор мржње према Србима у мјесту Чавоглаве, поред Книна, и у низу других мјеста, Туђманов пројекат стварања хрватске државе без или са што мање Срба и признање једнострано проглашене независности Косова и Метохије што је директно уперено против територијалног интегритета Србије.

Коалиција удружења избјеглица, такође, оцјењује врхунским цинизмом став хрватске стране да само Шешељево пуштање на привремену слободу представља увреду за жртве и њихове породице. Увреду за српске жртве и њихове породице представља скандалозна одлука Судског вијећа Хашког суда новембра 2012. године да ослободи генерале Готовину и Маркача за злочине у операцији „Олуја“ али и етнички мотивисано и пристрасно хрватско правосуђе које не процесуира одговорне за бројне ратне злочине над Србима. Позивамо Тужилаштво Хашког трибунала да преиспита правоснажну пресуду у предмету Готовина и други јер се након изрицања пресуде дошло до нових чињеница. Обављене су ексхумације из двије групне гробнице са локација у Шибенику и Задру гдје је ексхумирано 87 посмртних остатака. Тражимо да Хашки суд призна своју грешку јер je to начин да се утврди истинa, задовоље жртвe и казне одговорни за ратне злочине. .

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта