Поводом почетка консултација о декларацији о Војиславу Шешењу коју намјерава да усвоји Хрватски сабор Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да је скоро усвајање декларације о Шешељу у Хрватском сабору покушај да се српском државном руководству наметне одговорност за Шешељеве изјаве премда је свима јасно да Влада Србије не сноси никакву кривицу за његове јавне иступе. Поред тога, декларација има за циљ да Хрватску представи као државу која је испунила све услове прије уласка у Европску унију и због тога себи даје за право да Србији дијели лекције како мора да поштује демократске стандарде и владавину право што је врхунски цинизам. Бројне чињенице потврђују да се у Хрватској масовно крше људска права српских повратника и прогнаних Срба а да је правосуђе пристрасно и етнички мотивисано.

Коалиција удружења избјеглица позива посланичке групе у Хрватском сабору да декларацијом осуде антисрпску манифестацију која се сваког 04. августа одржава у мјесту Чавоглаве, поред Книна, поводом обиљежавања злочиначке акције „Олуја“. Дана 04. августа 2014. године у мјесту Чавоглаве, једанаести пут заредом, окупило се преко 100.000 људи, у организацији пјевача Марка Перковића Томсона, међу којима су многи носили заставе, капе и друге реквизите са симболима злочиначке Независне државе Хрвтаске, могле су се чути пјесме попут „Ој хрватска мати, Србе ћемо клати…“ и друге, скандирају се усташке пароле којима се шири мржња према свему што је српско. Марко Перковић редовно на почетку свог концерта узвикује усташки поздрав „За дом“ а маса громогласно одздравља „Спремни“. Посебно позивамо посланичке групе у Хрватском сабору да декларацијом осуде ратног злочинца Дарија Кордића, бившег предсједнника ХДЗ-а-БиХ и потпредсједника Хрватске Републике Херцег-Босне, који се ове године обратио присутнима у Чавоглавама рекавши да је то величанствен скуп те да су Чавоглаве путоказ којим би требало да иде Хрватска. Дарио Кордић је љетос пуштен из затвора након издржане двије трећине казне од укупно 25 година затвора на колико га је због ратних злочина над бошњачким цивилима осудио Хашки суд. .

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта