Поводом чињенице да је хрватски предсједник Иво Јосиповић најавио да ће Хрватска на сједници Савјета безбедности Уједињених нација о раду Хашког трибунала, средином децембра, изнијети своју позицију о јавним наступима Војислава Шешеља Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица није изненађена чињеницом да је хрватски предсједник Иво Јосиповић најавио да ће Хрватска на сједници Савјета безбедности Уједињених нација о раду Хашког трибунала, средином децембра, изнијети своју позицију о јавним наступима Војислава Шешеља. Било је за очекивати да ће хрватско државно руководство учинити све да докаже лажну тезу како је Шешељева идеологија главни узрок рата тј. да су Србија и крајишки Срби агресори а да је Хрватска тобоже водила праведан и обрамбени рат. Други циљ константних хрватских напада и притисака на Србију јесте да се српско државно руководство увуче у бесплодну и ирационалну расправу са Војиславом Шешељом и да се на тај начин зауставе започете друштвене и економске реформе. Појединим факторима у региону и шире није у интересу стварање јаке Србије на чијем је челу ефикасна и одговорна Влада.

Коалиицја удружења избјеглица позива хрватског предсједника Јосиповића, ако му су истина и правда на првом мјесту, да затражи од Савјета безбедности Уједињених нација да предузме мјере које има на раполагању против усташке идеологије коју је као духа из боце пустио Фрањо Туђман. Усташка идеологија је главни узрок рата и свих страдања али, нажалост, и дан данас има доста сљедбеника у Хрватској и изазива највише страх код оних који су доживјели патњу и страдање 90-тих година. Вјерујем да се господин Јосиповић слаже са оцјеном да Европска унија, Хрватска и друге међународне организације нису учиниле довољно да се дух усташтва врати у боцу и да је то задатак свих антифашиста у региону и међународној заједници. Због наведеног није тачна изјава господина Јосиповића да је Хрватска испунила све услове за улазак у Европску унију и зато нема морално право да говори које услове Србија мора да испуни. Очекујем да Европска унија увиди грешку јер је у своје чланство примила државу која се није обрачунала са усташком идеологијом и у којој је почетком септембра 2013. године или свега два мјесеца од пријема у чланство у ЕУ започео нови талас антисрпске кампање с циљем да се преостали Срби или асимилују или иселе из Хрватске.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта