Поводом изјаве хрватског премијера Зорана Милановића како од српских власти очекује да осуде изјаве Војислава Шешеља према Хрватској ако желе бити дио Евроспке уније Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује скандалозну и уцјењивачку изјаву хрватског премијера Милановића да очекује од српских власти да осуде изјаве Војислава Шешеља према Хрватској ако желе бити дио Европске уније. Влада Србије нема апсолутно никакву одговорност за Шешељеве изјаве а одговорност за његово пуштање сноси искључиво Судско вијеће Хашког трибунала. Умјесто што неосновано напада Србију хрватски премијер Милановић би требао коначно да престане да ћути о масовном кршењу људских права прогнаних Срба и преосталих Срба у Хрватској и прави да се то њега не тиче. Срби у Хрватској су грађани другог реда јер су дискриминисани у дијелу законодавства и у поступању надлежних државних органа. Хрватска не поштује Уставни закон о правима националних мањина, Закон о службеној употреби језика и писма националних мањина, није вратила одузета станарска права и пољопривредно земљиште, није омогућила накнаду штете за срушену имовину у терористичким акцијама, није још увијек завршила обнову порушених кућа, одредила је безобразно високе цијене откупа за станове које су српски повратници добили кроз тзв. програм стамбеног збрињавања, није исплатила заостале а неисплаћење пензије и девизну штедњу, наставља са сталним хапшењима у функцији застрашивања прогнаних Срба да се не враћају својим кућама, није ексхумирала посмртне остатке Срба са познатих гробних мјеста и др.

Коалиицја удружења избјеглица апелује на Европску унију да инсистира да Хрватска коначно спроведе Уставни закон о правима националних мањина из 2002. године којим се гарантује службена употреба српског језика и ћирилице у локалним самоуправама у којима је учешће Срба преко једне трећине становништва и пропорционално запошљавање Срба у правосуђу, полицији и државној управи у општинама и градовима гдје је учешће Срба преко 15 посто и у жупанијама гдје је учешће Срба преко 5 посто. Према попису станоништва из 2011. године у 21 општини и 2 града (Вуковар и Врбовско) Срби чине преко 33 посто становништва а у 10 жупанија чине преко 5 посто становништва. У великој већини од 23 локалне самоуправе, гдје Срби чине више од трећине становништва, нису постављене двојезичне табле на државним и јавним институцијама (Хрватска пошта, Хрватске шуме, државна управа, пореска управа, полиција, центри за социјални рад, основне школе, дјечји вртићи, Ватрогасне службе, домови здравља и др). У ниједној од наведене 23 локалне самоуправе гдје Срби чине више од трећине становништва нису постављени двојезични натписи насеља, општина и градова.

Коалиција удружења избјеглица очекује од хрватског премијера Милановића да покаже одговорност и осуди као неозбиљну и смијешну иницијативу Јадранке Косор да Хрватски сабор декларацијом осуди јавне иступе Војислава Шешеља. У супротном то би био још један доказ да актуелна хрватска власт намјерава према Србији да води политику уцјењивања и притисака а не европску политику сарадње, јачања добросусједских односа и рјешавања отворених питања путем сталног дијалога.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта