Поводом изјаве министра спољних послова Хрватске Весне Пусић да ће Загреб повући тужбу за геноцид против Србије Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица тражи од Владе Србије да не повуче противтужбу тужбу за геноцид против Хрватске јер неће допринијети рјешавању отворених питања између двије државе, успостави пријатељских односа и стварном помирењу између српског и хрватског народа. У случају да Влада Србије, донесе одлуку о повлачењу противтужбе то ће значити наставак политике попуштања и лажног помирења преко леђа избјеглих и прогнаних Срба који су оштећена страна. Политика лажног помирења није ни у интересу Србије јер се проблеми држе под тепихом а који могу једног дана да доведу до нестабилности и сукоба у региону западног Балкана.

Коалиција удружења избјеглица је спремна да пристане на повлачење тужбе и противтужбе једино у случају ако српска и хрватска Влада прихвате нашу иницијативу да се, у што краћем року, отвори суштински дијалог и пронађе свеобухватно, правично и трајно рјешење бројних проблема избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана. Један од темеља дијалога мора да буде Анекс Г Бечког споразума о сукцесији у коме се јасно наводи да ће свим грађанима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године а сви уговори склопљени за време рата под пристисцима и претњама биће ништавни.

Ради се о слиједећим питањима: повратак одузете имовине и стечених права (станови, куће, пословни простори, привредни објекти, пољопривредно и грађевинско земљиште, заостале а неисплаћене пензије, динарска и девизна штедња, радни стаж, и др); успостава истих стандарда у суђењима за ратне злочине; рјешавање питања несталих лица; накнада штете за уништену имовину; обиљележавање мјеста страдања Срба током 90-тих година; давање материјалне и моралне сатисфакције породицама жртава; обнова споменика и јавних објеката који су срушени за вријеме рата; ексхумирање посмртних остатака жртава усташког геноцида за време другог свјетског рата, сахрана у складу са хришћанским обичајима и обиљежавање мјеста страдања.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта