Поводом изјаве Предсједника Републике Хрватске Иве Јосиповића поводом почетка акције прикупљања потписа подршке Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске Коалиција удружења ибјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља први дио изјаве Предсједника Републике Хрватске Иве Јосиповића од 17. децембра 2010. године којом изражава разумијевање за, како каже, озбиљне животне проблеме избјеглих и прогнаних лица и истиче да ти проблеми треба да буду рјешени. Не слажемо са са другим дијелом његове изјаве да стопирање Републике Хрватске у Европску унију штети свима и да је заједнички интерес да Република Хрватска што прије уђе у Европску унију.

Република Хрватска, у највећој мјери, није испунила европске стандарде у области заштите темељних људских права Срба и осталих грађана који су избјегли, прогнани или воде поријекло из Републике Хрватске, као и дијела грађана Србије који имају неријешена имовинска и друга питања у Републици Хрватској. Због тога сматрамо да није интерес Републике Србије да Република Хрватска што прије уђе у Европску унију, већ да је интерес да Република Хрватска, прије свега, испуни захтјеве садржане у Петицији а затим да, онда, потпише Уговор о приступању са Европском унијом. Такође, увјерени смо да ће велика већина избјеглих и прогнаних Срба подржати улазак Републике Хрватске у Европску унију под условом да испуни захтјеве садржане у Петицији.

Тражимо да Предсједник Републике Хрватске Иво Јосиповић, Предсједница хрватске Владе Јадранка Косор, Потредсједник хрватске Владе из редова српске заједнице Слободан Узелац, Предсједник Самосталне демократске српске странке, највеће српске странке у Хрватској која је у коалицији са ХДЗ-ом, Војислав Станимировић и Предсједник Српског народног вијећа и заступник у хрватском Сабору Милорад Пуповац подрже Петицију у цијелости и на тај начин манифестују стварну политичку вољу да се пронађе правично и трајно ријешење стотина хиљада Срба и осталих грађана који су избјегли, прогнани или воде поријекло из Републике Хрватске, као и дијела грађана Србије који имају неријешена имовинска и друга питања у Републици Хрватској. У супротном приче о разумијевању остаће мртво слово на папиру као и много пута у посљедњих 15 година.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта