Поводом почетка акције прикупљања потписа подршке Пeтицији избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске, Коалиција удружења ибјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица је данас започела акцију прикупљања потписа подршке Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске која ће трајати до 31. јануара 2011. године. Акцији су се придружили Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Републике Хрватске, као и избјегличка удружења и завичајни клубови који нису чланице ниједне кровне организације.

Право потписа подршке Петицији имају три категорије грађана под условом да су навршили 18 година: избјегли и прогнани Срби из Републике Хрватске; Срби и остали грађани који воде поријекло са подручја Републике Хрватске од 1918. године до почетка рата 1991. године и грађани Србије који имају имовинска и друга права у Републици Хрватској.

Потписи подршке Петицији ће се прикупљати у Републици Србији, Босни и Херцеговини (Републици Српској), Црној Гори, САД, Канади, Аустралији, Новом Зеланду и европским земљама. Са десне стране сајта Коалиције налазе се табеле (листови) за прикупљање потписа у Републици Србији и још у 27 земаља свијета. Потребно је само да заинтересовани грађани отворе табелу која се односи на земљу у којој живе, да је одштампају и скупе што већи број потписа. У чевтртој колони табеле грађани уписују Јединствени матични број грађана или ако га немају уписују број пасоша.

Позивамо још једном све избјегле и прогнане Србе из Републике Хрватске, све Србе и остале грађане који воде поријекло из Републике Хрватске од 1918. године до почетка рата 1991. године и грађане Србије који имају имовинска и друга права у Републици Хрватској да се одазову у што већем броју и својим потписом подрже Петицију. Посебно је важно да се се што већи број наших земљака јави да буди активисти тј. пописивачи да бисмо скупили што већи број потписа подршке Петицији.

Нашом акцијом желимо да на цивилизован и миран начин, путем хемијске оловке, апелујемо на Европску унију и друге међународне организације да досљедно инсистирају на поштовању темељних људских права Срба у Републици Хрватској прије него Европска унија потпише Уговор о приступању са Републиком Хрватском. Тежина нашег апела ће, у значајној мјери, зависити од броја прикупљених потписа. Велики број потписа ћемо скупити једино под условом ако будемо имамо хиљаде активиста у свим земљама свијета гдје живе наш народ.

Детаљније објашњење се налази у Позиву за подршку са десне стране сајта. Прикупљене потписе треба, препорученом поштом, послати на слиједећу адресу: Коалиција удружења избјеглица у Републици Србији, Краљице Марије 47; 11000 Београд.

Предсједник Коалиције удружења избеглица
Миодраг Линта