Поводом акције прикупљања потписа подршке Пeтицији избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске почиње 15. децембра 2010. године, Коалиција удружења ибјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица је у договору са Асоцијацијом избегличких удружења донијела одлуку да акција прикупљања потписа подршке Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске започне 15. децембра 2010. године и траје до 31. јануара 2011. године. Са овом одлуком сагласила се Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Републике Хрватске, као и избјегличка удружења и завичајни клубови који нису чланице ниједне кровне организације.

У претходном периоду Коалиција удружења избјеглица је извршила широку припрему у вези акције прикупљања потписа. Предсједник Коалиције удружења избјеглица је успоставио контакте се релевантним представницима општинских и градских управа у Републици Србији с циљем да се обезбеде канцеларије у месним заједницама или канцеларије појединих удружења за прикупљање потписа подршке Петицији. Обезбеђен је донатор за израду 5.000 плаката формата Б92 (50 x 70 цм), као и средства за фотокопирање 100.000 примјерака Петиције, 10.000 примјерака табеле у коју ће се прикупљати потписи и средства за организовање конференције за штампу.

Прикупљање потписа је замишљено да се одвија на различите начине. Прво, организовањем дежурстава у канцеларијама мјесних заједница или појединих удружења у низу општина и градова. Грађани ће о адресама канцеларија у којима ће се прикупљати потписи бити обавјештени путем плаката или медија. Због тога молимо све оне који имају слободног времена да се пријаве у Коалицији удружења избјеглица за дежурне у канцеларијама једном у 7 или 10 дана. Друго, позивамо све оне који не могу одвојити више сати за дежурства да се пријаве за прикупљање потписа од својих рођака, пријатеља, познаника и других грађана приликом слава, дружења, одлазака на пијацу, трговину, радњу и слична мјеста. Треће, позивамо сва избјегличка удружења и завичајне клубове да организују прикупљање потписа од својих чланова. Четврто, позивамо станаре избјегличких насеља и других мјеста гдје наши земљаци живе у значајном броју да се пријаве за кампању прикупљања потписа од врата до врата.

Коалиција удружења избјеглица апелује на све Србе и остале грађане који су избјегли, прогнани или воде поријекло из Републике Хрватске да се одазову у што већем броју акцији прикупљања потписа Петицији и на тај начин упуте снажну поруку да се не мире са чињеницом да 15 година од завршетка рата још увијек није пронађено правично и трајно рјешење њихових бројних проблема.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта