Поводом посјете Предсједника Србије Бориса Тадића Загребу, Коалиција удружења ибјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља наставак дијалога и сарадње између Србије и Хрватске и изражену спремност двојице предсједника да ће двије државе радити на рјешавању судбине несталих лица, граница, сукцесије, међусобних тужби за геноцид, проблема мањина, повратку културног блага и др.

Не слажемо са ставом изреченим у Загребу да се имовинска, станарска, стечена и друга права избјеглих и прогнаних лица из Хрватске и осталих држављана Србије поријеклом из Хрватске сведу на формулу стамбеног збрињавања избјеглица кроз организовање међународне донаторске конференције. Наведена формула у пракси ће значити рјешавање основних стамбених потреба мањег дијела избјеглих и прогнаних лица који још живе у избјегличким камповима или који се одлуче за повратак у Хрватску. Имовинска, станарска, стечена и друга права велике већине Срба који су избјегли, прогнани или воде поријекло из Хрватске неће бити у фокусу пажње.

Са жалошћу констатујемо да, изузев судбине несталих лица, предмет разговора Предсједника Србије Бориса Тадића, с једне стране, и Предсједника Хрватске Иве Јосиповића и Предсједнице Владе Хрватске Јадранке Косор, с друге стране, нису били захтјеви садржани у Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске, коју су досад потписом и печатом подржали представници 103 избјегличка удружења и завичајна клуба. То су слиједећи захтјеви: поврат, обнова или правична надокнада везано за српску имовину у Хрватској; поврат или новчана надокнада у вези одузетог станарског права; исплата доспјелих а неисплаћених пензија; исплата девизне и динарске штедње; новчана надокнада за неучествовање у процесу приватизације; признање комплетног радног стажа до 1991. године; поједностављење поступка конвалидације радног стажа и признање доприноса за период 1991.-1995.; исти услови откупа за лица која су добила стан кроз тзв. Програм стамбеног збрињавања а које су имали хрватски грађани током 90- година приликом откупа друштвених станова; ревизија пресуда за ратне злочине донесених у одсуству окривљених; поштено и уједначено процесуирање ратних злочина и престанак етнички мотивисаних суђења;

Коалиција удружења избјеглица сматра да помирење и успостава праве билатералне сарадње између Србије и Хрватске неће бити могуће све док питања садржана у Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске, али и бројна друга која нису садржана, не буду рјешена на праведан и свеобухватан начин у складу са начелима једнакоправности и владавине права. та још увијек није пронађено правично и трајно рјешење њихових бројних проблема.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта