Поводом изјаве Предсједника Српског народног вијећа Милорада Пуповца о Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске Коалиција удружења ибјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица је непријатно изненађена са изјавом г-дина Милорада Пуповца да Петиција избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске против чланства те земље у Европску унију није најбољи начин за рјешавање њихових проблема. Такође, смо непријатно изненађени за констатацијом г-дина Пуповца да представници избјеглица куцају на отворена врата јер је рјешавање избјегличких питања у Хрватској саставни дио њеног пута у Европску унију па нема смисла на том путу постављати препреке.

Коалиција удружења избјеглица сматра неприхватљивим да стотине хиљада грађана српске националности који су избјегли, прогнанани или воде поријекло из Републике Хрватске не могу 15 година послије рата да остваре своја темељна људска права. Република Хрватска не поштује међународне документе о људским правима (Европска конвенција о заштити основних људских права и слобода и бројни други), као и регионалане и билатералне документе (Споразум о нормализацији односа између СР Југосалавије и Републике Хрватске из 1996. године, Бечки споразум о сукцесији из 2001. године и Сарајевску декларацију из 2005. године) који штите права свих њених грађана без обзира на националну припадност.

Коалиција удружења избјеглица сматра да је стварни интерес Предсједника Републике Хрватске, Владе Републике Хрватске и представника Срба у владајућој коалицији да Република Хрватска постане држава у којој ће сви грађани без обзира на националну и вјерску припадност имати иста права и у којој ће се поштовати вриједности слободе, правде и једнакости. Нажалост, у данашњој Хрватској Срби се третирају као грађани другог реда и то је разлог због чега апелујемо на Европску унију да не потпише Уговор о приступању са Републиком Хрватском све док Република Хрватска не достигне европске стандарде у правцу поштовања наших имовинских, станарских, стечених, статусних и других права. Убјеђени смо да ће велика већина Срба који су избјегли, прогнани или воде поријекло из Републике Хрватске подржати њен улазак у Европску унију када се ријеше захјеви садржани у Петицији, али и бројни други проблеми који нису у њој наведени.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта