Поводом случаја Пурда и посјете министарке правосуђа Србије Снежане Маловић и српског тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића Загребу Коалиција удружења ибјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да је коначно дошло вријеме да Република Србија захтјева од Републике Хрватске да достави ажуриран тј. комплетан списак осумњичених, оптужених и осуђених Срба за ратне злочине. Списак од 1534 лица који је Хрватска доставила Србији јула прошле године је непотпун што је признала и министарка правосуђа Србије Снежана Маловић. Неприхватљиво је да Република Хрватска 15 година послије рата користи инструмент тајних спискова за застрашивање избјеглих и прогнаних Срба с циљем да не одлазе у мјеста избјеглиштва и траже своја имовинска, стечена и друга права, стварање правне несигурности и ограничавање слободе кретања. Велики број лица са списка сматра да не постоје валидни и утемељени докази о незаконитим дјелима која им се приписују јер су часно бранили свој народ.

Друго, Република Србија треба да захтјева од Републике Хрватске да достави све предмете Срба који су осумњичени, оптужени и осуђени тужилаштву за ратне злочине у Београду у циљу провјере законитости поступка и валидности доказа. На тај начин би се коначно отклониле све сумње у вези тих предмета. У случају да нема валидних доказа осумњичени, оптужени и осуђени Срби би одлуком надлежних државних органа Републике Србије били ослобођени а затим скинути са међународних или националних потјерница и била би им гарантована пуна правну сигурност и слобода кретања.

Треће, Република Србија треба да захтјева од Републике Хрватске да коначно престане са праксом привођења Срба на информативне разговоре, посебно, по неколико пута што је, такође, облик застрашивања. Сматрамо да је интерес обје државе, а не само обавеза према Европској унији, да починиоци ратних злочина, без обзира на националну и вјерску припадност, буду кажњени.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта