Гласови против

Лист Правда, Београд, 23. јануар 2011.

У време писања овог текста (недеља), одржава се референдум у Хрватској, на коме се грађани изјашњавају да ли желе да њихова земља буде чланица ЕУ. Према последњим истраживањима, већина грађана ће гласати за чланство Хрватске у ЕУ. Треба рећи „да“, заговарају све парламентарне странке осим Хрватске странке права – др Анте Старчевић, све државне институције, од цркве до академије наука. Ако се грађани изјасне за приступање, креће поступак ратификације у 27 земаља чланица које треба завршити до 1. јула 2013, који је означен као дан уласка Хрватске у ЕУ.
Коалиција удружења избеглица, кровна организација избегличких удружења, противи се уласку Хрватске у ЕУ зато што још није пронађено правично и трајно решење бројних проблема пола милиона избеглих и прогнаних Срба и преко 100.000 грађана Србије који су оштећени у својим правима у Хрватској. Већ дуже време безуспешно заговарамо отварање суштинског дијалога између српске и хрватске владе о решавању 12 захтева из Петиције избеглих и прогнаних Срба из Хрватске, коју је досад својим потписом подржало 70.000 оштећених грађана. У Петицији само тражимо да се врати наша одузета имовина и стечена права, успоставе исти стандарди у суђењима за ратне злочине и коначно реши питање несталих лица.
Темељ дијалога мора бити Анекс Бечког споразума о сукцесији, у којем се јасно каже да ће свим грађанима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31. децембар 1990. године. Било какав наводни пренос права учињен после 31. девембра 1990. године и закључен под присилом или супротно нормама међународног права, биће ништаван. Бечки споразум о сукцесији је међудржавни споразум који, према међународном праву и Уставу Хрватске (члан 140), има већу правну снагу од домаћег законодавства. Коалиција удружења избеглица сматра да је одлука ЕУ да 30. јуна 2010. године отвори преговоре са Хрватском о поглављу 23 „Правосуђе и људска права“ била велика шанса да Влада Србије покрене суштински дијалог са Хрватском о проналажењу правичног и трајног решења наших проблема. Нажалост, Влада води политику лажног помирења, сматрајући да ће Хрватска, када постане члан ЕУ, бити савезник Србије у процесу европских интеграција. Жртва те политике су избегли и прогнани Срби и други оштећени грађани. У прилог томе говоре следеће чињенице: током 2010. и 2011. године упутили смо, безуспешно, 11 службених дописа председнику Србије и четири службена дописа премијеру Цветковићу, са молбом да прими делегацију Коалиције на разговор. Одбили су да подрже Петицију избеглих и прогнаних Срба из Хрватске.
Коалиција удружења избеглица залаже се за политику чистих рачуна према бившим југословенским републикама, која је заснована на темељним европским вредностима, а то је доследно поштовање људских права и владавине права. Само таква политика може довести до стварног помирења у региону. Уверени смо да ће после избора у Србији бити формирана нова влада, која ће покренути суштински дијалог са Хрватском о решавању 12 захтева из Петиције. Сматрамо да до уласка Хрватске у Европску унију и даље постоји шанса да се постигне правично и трајно решење наших проблема

Аутор је председник Коалиције удружења избеглица