Повoдом излагања протитужбеног захтјева шефа српског правног тима Саше Обрадовића при крају друге рунде усмене расправе у спору између Србије и Хрватске по узајамним тужбама за геноцид Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица даје пуну подршку захтјевима шефа српског правног тима Саше Обрадовића да се операција „Олуја“ коју су извршиле хрватске оружане снаге прогласи за геноцид над српским народом; да Међународни суд правде пресудом обавеже Хрватску на одштету протјераним Србима; да Хрватска створи услове за одржив повратак свима онима који то желе; да операција „Олуја“ престане да се слави као национални празник у Хрватској; да се казне починиоци злочина над Србима и да хрватска тужба буде одбачена јер Србија не може да одговара за дјела која су извршена прије њеног настанка као државе 27. априла 1992. године.

Коалиција удружења избјеглица поздравља став да шефа правног тима Саше Обрадовића да Србија и Хрватска спором по узајамним тужбама за геноцид нису затвориле врата за помирење два народа. Међутим, помирење је могуће само ако Хрватска прихвати историјске чињенице и суочи се са својом прошлошћу. Нажалост, у Хрватској још увијек не постоји спремност да се прихвате чињенице које је изнио наш правни тим током суђења у Хагу и да се осуди антисрпска политика режима Фрање Туђмана чији је циљ био стварање хрватске државе без или са што мање Срба. Тај циљ Туђманов режим је могао да оствари само путем рата што потврђује његова изјава да рата не би било да га Хрватска није жељела.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта