Повoдом хапшења Србина Милутина Граића у Холандији по потјерници Интерпола у Загребу због наводних ратних злочина Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да хапшење Милутина Граића све више потврђује чињеницу да Влада Зорана Милановића наставља политику претходних хрватских Влада с циљем да се путем хапшења константно развија и одржава страх код протјераних Срба. Милутин Граић је 127. ухапшени Србин од почетка расписивања Интерполових потјерница 2000. године и седми од почетка нове године. Изјаве хрватских званичника да су за најбоље односе између Србије и Хрватске су неискрене све док Хрватска, између осталог, не престане са хапшењима Срба.

Коалиција удружења избјеглица сматра да наша државна политика треба кроз политичко-пропагандну акцију да упозна међународну јавност и међународне организације, прије свега Европску унију, да хрватска држава хапшењима и злоупотребом Интерпола блокира повратак протјераних Срба у свој завичај с једне стране и подстиче исељавање српских повратника из Хрватске с друге стране. Поред тога, потребно је да наша државна политика упозна међународне организације са чињеницом да Хрватска не показује стварну вољу да процесуира бројне злочине који су почињени над српским народом за вријеме грађанског рата 1991.-1995. године.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта