Повoдом изручења Гојка Ерора од стране Малте Хрватској због оптужби за ратне злочине у селу Берак код Вуковара Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да је хапшење и изручење Гојка Ерора Хрватској наставак хрватске политике застрашивања протјераних Срба с циљем да им ограниче слободу кретања и одврате их од повратка. Гојко Ерор је 125. ухапшени Србин и пети од почетка нове године. Поред тога Хрватска хапшењима Срба настоји да потврди лажну тезу да су Срби агресори, окупатори и злочинци а да су Хрвати жртве јер су тобоже водили обрамбени и праведни рат. Истина је да је у Хрватској вођен грађански рат који је изазвао режим Фрање Туђмана због своје сецесионистиче и антисрпске политике. Крајишки Срби су имали легитимно право да се бране од таквог режима.

Коалиција удружења избјеглица тражи да Влада Србије покрене дијалог са Владом Хрватске с циљем да Хрватска престане са хапшењима Срба и да се постигне договор о процесуирању одговорних лица за ратне злочине и друга кривична дјела из ратног периода. Србија треба да тражи од Хрватске да престане водити двоструку политику тј. да се декларативно залаже за најбоље односе a у пракси протјерани Срби не могу да оствaре једно од основних људских права: право на слободу кретања. Престанак хапшења Срба треба да буде један од конкретних доказа да Влада Хрватске искрено жели да успостави односе међусобног поштовања са Србијом.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта