Повoдом изјаве шефа хрватског правног тима Весне Црнић-Гротић на суђењу у Хагу да је Србија починила геноцид у Хрватској или је почињен у њено име Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује изјаву шефа хрватског правног тима Весне Црнић-Гротић на суђењу у Хагу да је Србија починила геноцид у Хрватској или је почињен у њено име. Наведена изјава је неистинита јер произлази из лажног концепта да је Хрватска водила обрамбени и праведан рат а да је Србија извршила агресију и да су Срби у Хрватској окупатори на сопственој земљи. Истина је да је сепаратистичка и антисрпска политика режима Фрање Туђмана изазвала грађански рат с циљем уништења српског народа и стварања хрватске државе без или са што мање Срба. Због тога је српски народ имао легитимно право да се брани оружјем од проусташког режима Фрање Туђмана.

Сматрамо да значајан дио хрватског друштва не прихвата истину о догађајима 1990.-1995. године па је због тога потребно да се Хрватска осуди за геноцид да би двије земље затвориле ратно поглавље и изградиле нове односе. Српски народ жели искрено помирење са хрватским народом али да то није могуће док год хрватска одбија да прихвати прошлост и ријеши отворена питања. То значи да Хрватска треба, између осталог, да врати одузета имовинска и стечена права протјераним Србима и Србима повратницима (станови, куће, пословни објекти, пољопровредно земљиште, девизна штедња, заостале а неисплаћене пензије), да плати протјераним Србима штету за уништену, оштећену и несталу имовину, да рјеши питање несталих, посебно да ексхумира посмртне остатке најмање 270 убијених Срба који се налазе на познатим гробним мјестима и да казни одговорне за почињене масовне злочине над српским народом.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта