Повoдом изјаве бивше хрватског предсједника Стипе Месића да је Милошевић вршио етничко чишћење и да очекује да ће Србија бити осуђена за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу јер су, како каже, хрватски аргументи много јачи од српских Коалиција удружења избјеглица издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица се не слаже са мишљењем Месића да је Милошевић вршио етничко чишћење. Режим Фрање Туђмана је својом сепаратистичком и антисрпском политиком изазвао грађански рат на подручју бивше Југославије с циљем стварања Хрватске без или са што мање Срба. Подсјећамо да је на Сабору Хрватске демократске заједнице фебруара 1990. године, уочи парламентарних избора, Фрањо Туђман рекао како је Независна држава Хрватска представљала израз тежњи хрватског народа за самосталношћу. Овом изјавом обновљено је усташтво у Хрватској и послана јасна порука српском народу да ће му се поновити 1941. година и да за њега нема живота у новој држави.

Коалиција удружења избјеглица поздравља чињеницу да је Стипе Месић објелоданио брионски тестамент који је један од кључних аргумената на суђењу у Хагу да је циљ режима Фрање Туђмана био да уништи српски народ у Крајини. Веома је важно да Међународни суд правде узме у обзир и првостепену пресуду генералу Готовини, када је осуђен на 24 године. Сматрамо да је српски правни тим током прве рунде усмене расправе убједљиво показао да су наши аргументи много јачи од хрватских и да ће Хрватска, на основу њих, бити осуђена за геноцид пред Међународни суд правде.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта