Поводом изјаве предсједника ХДЗ-а Томислава Карамарка да би Хрватска требала ускратити безрезерву помоћ Србији у прикључењу Европској унији због начина на који је наш правни тим у Међународном суду правде у Хагу одговорио на хрватску тужбу против Србије издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Изјава Томислава Карамарка представља класични примјер уцјене да Србија мора да прихвати да је била агресор у рату деведесетих и да је „Олуја“ била легитимна и легална акција ослобођања подручја Крајине од Срба ако жели да има подршку Хрватске у процесу европских интеграција. То значи да Србија треба да прихвати хрватску тезу да су Срби у Крајини окупатори на сопственој земљи и да је Хрватска имала пуно право да их уништи као народ. Истина је потпуно другачија: режим Фрање Туђмана је започео рат с циљем уништења српског народа и стварања етнички чисте хрватске државе. Срби су имали легитимно право да се бране од таквог режима.

Коалиција удружења избјеглица тражи предсједник Хрватске Јосиповић и предсједник Владе Хрватске Милановић јавно осуде изјаву Томислава Карамарка и кажу да се приликом рјешавања отворених питања са Србијом (имовина и стечена права, накнада штете за уништену и оштећену имовину, нестала лица, ратни злочини, границе и др.) Хрватска неће служити оваквим и сличним уцјенама. Србија никад не треба да пристане на уцјене са хрватске стране који би значили да се протјерани Срби прогласе за окупатора и главног кривца у грађанском рату деведесетих година.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта