Повoдом чињенице да је излагањем српског правног тима завршена прва рунда усмене расправе у спору између Србије и Хрватске по узајамним тужбама за геноцид Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља став шефа правног тима у спору с Хрватском Саше Обрадовића да је Србија доставила довољно доказа да операција „Олуја“ коју је извела Хрватска испуњава све елементе кривичног дјела геноцида. Главни доказ геноцидне намјере да се униште Срби, према Обрадовићу, су транскрипти са састанка Туђмана са хрватским војним врхом када је направљен план за операцију „Олуја“, посебно његова изјава да Србима треба задати такав ударац да практично нестану. Поздрављамо и чињеницу да је наш правни тим изложио низ других доказа који потврђују да операција „Олуја“ испуњава све елементе кривичног дјела геноцида као што су гранатирање градова у Крајини, присилно расељавање српских цивила, масовно убијање Срба који су одлучили да остану на подручјима које су штитиле снаге УН, нападима на колоне избјеглица, масовне пљачке и паљевине српске покретне и непокретне имовине и на крају увођење низ мјера чији циљ је био да се спречи повратак крајишких Срба својим кућама.

Коалиција удружења избјеглица сматра да наш правни тим треба у другој рунди усмене расправе да изнесе доказе који показују да су хрватске операције „Откос 10“ и „Оркан 91“ крајем 1991. године и Бљесак 1995 године у западној Славонији имале за циљ да униште Србе на том подручју. Исти циљ су имале и друге хрватске војне операције на подручју Крајине прије операције „Олуја“: Миљевачки плато 1992. године, Масленица и Медачки џеп 1993. године. Сматрамо да наш правни тим треба да говори о масовним ликвидацијама Срба по градовима: у Сиску, Осијеку, Госпићу, убијства загребачких Срба у Пакрачкој пољани и др. Масовна минирања преко 10.000 српских кућа у западној Славонији и по хрватским градовима је још један од доказа да је циљ режима Фраље Туђмана био да се српски народ уништи на подручју читаве Хрватске.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта