Повoдом оцјене главног заступника Србије Саше Обрадовића да су докази које је Хрватска изложила пред Међународним судом правде у Хагу за оптужбу против Србије за геноцид током рата 1991. године танки и слаби Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља оцјену Саше Обрадовића да у излагању хрватског правног тима и свједока није било јаких доказа да је Србија одговорна за геноцид и да се није чуло ништа ново што већ није познато. Хрватска страна је настојала да југословенски сукоб деведесетих представи као геноцидну кампању извршену од стране Срба према Хрватима. Стратешки циљ хрватског правног тима био је да убиједи судије да је Југославију разбио Слободан Милошевић, односно да рата не би било без Милошевића, Српске академије наука и умјетности и Југословенске народне армије. У прилог томе хрватски правни тим је настојао да покаже како је Вуковар уништен од стране „агресорске ЈНА“. Ова теорија о карактеру рата је лаж и фалсификат и може се низом чињеница оповргнути.

Српки правни тим има велику шансу да докаже пред судом и међународном јавношћу шта се заиста догађало деведесетих на подручју бивше Југославије тачније уочи увођења и након увођења вишестраначја 1990. године. Чињенице недводсмислено показују да је грађански рат започео, између осталих, режим Фрање Туђмана с циљем рушења Југославије и стварања хрватске државе без или са што мање Срба. Што се тиче Вуковара посебно је важно да српски правни тим спомене да је ЈНА као једина оружана сила бивше Југославије у Вуковару од 1948. године, да су хрватске паравојне снаге мјесецима до почетка рата у јесен 1991. године сијале страх међу вуковарским Србима: од упућивања пријетњи, минирања српских кућа и локала до привођења, мучења и убиства Срба и коначно отпочеле блокаду касарне ЈНА искључењем воде и струје и пуцањем из снајпера и минобацачима.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта